Interview met Marcel De Weerdt door Wannes Janssens, 18/06/2015
Ik sprak met Marcel De Weerdt, clubicoon van KFC Broechem, over zijn club. Hij nam me mee in al zijn ervaringen over onze ploeg. Hoe het vroeger was, wat zijn band met de club is en hoe de club geëvolueerd is naar wat ze nu is.
Wat is de geschiedenis van KFC Broechem?
Doorheen de jaren speelde KFC Broechem op 3 verschillende plaatsen. Eerst speelde de club achter de veiling, dicht bij de Rubenslaan. Daarna verhuisden ze naar de Molentstraat, het achterste plein lag toen naast de steenweg die leidt naar het fort van Broechem. Vanaf 1978 speelt Broechem op de Abelebaan.
Hoe ben jij in contact gekomen met KFC Broechem?
Op z’n 11e begon onze Celle te voetballen. Dat was in 1955. Je kon toen pas vanaf je 11de beginnen voetballen. Je trad meteen aan bij de knapen. Er waren geen jongere jeugdploegen toen. Ook was er maar 1 trainer voor alle ploegen: Stan Van Rompaey.
Wat was je eerste indruk van de club?
Voetbal was toen alles. Er was niets anders dat je toen kon doen. Er was geen sporthal, geen volleybalploeg. Je kon er enkel voetballen.
Hoe ben je opgegroeid doorheen KFC Broechem?
Marcel doorliep alle jeugdreeksen. Vanaf hij 16 jaar werd, schoof hij door naar de eerste ploeg. Hij is er niet meer uit gegaan. Hij legde zelfs een bod van toenmalig tweedeklasser Berchem Sport naast zich neer. In die tijd kon je overal gaan werken als je maar goed kon voetballen. Hij voetbalde toen bij de zaterdagploeg van de gas.
Hij koos dus voluit voor de eerste ploeg van Broechem. Hij kan zich nog heel goed herinneren hoe het in die tijd was om als jonge knaap bij de oudere garde te komen. Toen hij voor het eerst was opgeroepen voor een match mee te spelen, werd hem de vraag gesteld of hij rookte. Marcel antwoordde nee. De oudere garde vroeg hem daarop wat hij feitelijk kwam zoeken in de eerste ploeg. Als je toen niet rookte, hoorde je er niet bij. Na de match moest je je gewoon wassen met warm water, er waren toen geen douches. De kantine was een betonnen kot. Er waren destijds slecht 3 ploegen in Broechem; de knapen, de reserven en de eerste ploeg.
In zijn jaren bij de eerste ploeg was tweede provinciale het hoogste niveau dat ze hebben bereikt. Ze waren een wisselploeg tussen 2de en 3de provinciale. Hij speelde in de eerste ploeg tot zijn 36. Dat betekent dus dat hij er 20(!) jaar lang in stond. Een enorme prestatie!
Wanneer besliste je om van deze club je levenswerk, want zo kunnen we het toch al wel noemen, te maken?
Op zijn 36ste stopte hij bij de eerste ploeg en ging hij bij de veteranen spelen. Hij heeft toen 2 jaar bij Massenhoven gespeeld, door een ruzietje met het bestuur. Na die 2 jaar stond hij terug bij de club van zijn hart. Hij speelde voetbal tot zijn 50. Daarna zette hij zijn liefde voor de club verder op het trainersniveau. Hij trainde de preminiemen en ging het jeugdbestuur in. Daar zit hij dus nog steeds in.
Hoe heb jij de club zien veranderen doorheen de jaren? Valt dat te zien als een positieve of een negatieve verandering?
Vroeger was er 1 trainer en 1 pleintje. Onze accommodatie is enorm verbeterd. Alles is meegegaan met de tijd. Er zijn alleen maar positieve wijzigingen gebeurd aan onze club. Naar de eerste ploeg toe vindt hij het belangrijk dat er volk van de eigen jeugd de eerste ploeg bevolkt. Dat gebeurt ook heel goed en daar is hij zichtbaar gelukkig mee.
Velen kennen jou als dé jeugdvoorzitter van KFC Broechem, maar wat doet Marcel De Weerdt in het dagdagelijkse leven?
Hij houdt zich bezig met zijn twee grote passies: voetbal en tuinieren. Ook gaat hij in de zomer voor de 13de keer mee op het voetbalkamp voor de jeugd.
Na al die jaren Broechem straalt het enthousiasme nog altijd van het gezicht van onze Celle. Het is een monument, die zijn leven heeft gewijd aan onze voetbalploeg. Nu nog kent hij alle spelertjes van KFC Broechem met voor- en achternaam. Dat kom je nergens meer tegen. Ik ben Marcel enorm dankbaar voor het interview, maar nog meer voor zijn ongelooflijke toewijding aan deze club. Bedankt, Marcel!
Wannes